Bachata

Bachata is een partnerdans die gedanst wordt over de gehele wereld. In zijn algemeenheid varieert de dansstijl tussen snelle bachata passen die los (met alleen de handen vast) gedanst worden, en romantische bachata passen die dichter tegen elkaar aan worden gedanst met meer fysiek contact. Binnen onze dansschool werken we met de 9 Bachata basisstappen. Die uitgebreid worden met meerdere danspassen en dansfiguren om tot een bepaald niveau te komen. Wij volgen 3 niveaus binnen de Bachata dans. 

Geschiedenis van Bachata

Bachata is ontstaan in de Dominicaanse Republiek en valt onder de romantisch muziekgenres. Het ontstond aan het begin van de 19e eeuw op het platteland, waar de bevolking samenkwam aan het eind van de dag om door middel van muziek hun ongenoegen te uiten over hun armoedige situatie.

In eerste instantie werd deze muziekgenre Amargue genoemd, wat ‘bitterheid’ betekend. Alleen had deze muziekgenre een slechte imago en dit werdt in de jaren zestig versterkt, doordat het werd gespeeld in kroegen en in bordelen. Vanaf de jaren negentig ontstond er een verandering in het muziekgenre richting de moderne kant. De middenklasse van de bevolking begon de muziekstijl te waarderen, en de naam Amargue verdween om plaats te maken voor de huidige term Bachata.

De Bachata dans

De bachata dans wordt gedanst in een vierkwartsmaat, waarbij de basispas bestaat uit een stap opzij (tel 1), het aansluiten met de andere voet (tel 2), nog een stap opzij (tel 3) en opnieuw aansluiten met de andere voet waarbij geëindigd wordt in een tap(aantippen van de voet met de voorvoet) (tel 4). De volgende vier tellen wordt deze basispas herhaald, maar dan de andere kant uit, waarbij wordt vertrokken met de voet die op de vierde tel de tap heeft gemaakt.